Jämför abonnemang på ljudböcker och e-böcker

Här kan du hitta och jämföra abonnemang på ljudböcker och e-böcker. Vi listar alla alternativ helt opartiskt.

Tjänst Ljudböcker E-böcker Månadskostnad
från 99 kr/mån
14 dagar gratis!
Prova nu
169 kr/mån
14 dagar gratis!
Prova nu
169 kr/mån
14 dagar gratis!
Prova nu
169 kr/mån
14 dagar gratis!
Prova nu


Ljudböcker   E-böcker   14 dagar gratis!

från 99 kr/mån

Prova nu


Ljudböcker   E-böcker   14 dagar gratis!

169 kr/mån

Prova nu


Ljudböcker   E-böcker   14 dagar gratis!

169 kr/mån

Prova nu


Ljudböcker   E-böcker   14 dagar gratis!

169 kr/mån

Prova nu

Finns det gratis ljudböcker?

Det finns tyvärr inga gratis abonnemang på ljudböcker. Däremot så har alla tjänster en gratisperiod på 14 dagar man kan utnyttja. Du hittar alla alternativt i listan här ovan.

Vanliga frågor

Går det att lyssna på ljudböcker med iPhone?
Ja. Samtliga tjänster har appar för både iPhone och android. De fungerar som Spotify gör för musik.

Hur långa är bindningstiderna?
Ingen av de tjänster vi jämför har bindningstider vilket innebär att du kan avsluta ditt medlemskap när du vill.

Fördelar med ljudböcker och e-böcker

  • Lyssna när du vill från dator, surfplatta eller smartphone. De allra flesta tjänster har även stöd för att lyssna i offlineläge.
  • Du får tillgång till ett stort utbud av böcker för en låg månadskostnad.

Liten skillnad mellan de olika tjänsterna

När Råd & Rön genomförde ett test på de fyra största ljudbokstjänsterna, i början av 2017, visade det sig att skillnaderna inte var speciellt stora. Detta varken gällande funktion, pris eller utbud. De skriver bland annat att ”eftersom alla fyra leverantörer har 14 dagars gratis provperiod är stalltipset att prova dig runt”. Till viss del handlar det alltså om tycke och smak – men det finns även skillnader.

De fyra leverantörer som testades var BookBeat, Mofibo, Nextory och Storytel.

Pris

Nextory har det billigaste månadsabonnemanget. Deras baspaket kostar 99kr månaden. Men det är ett begränsat abonnemang då man med detta inte kan lyssna på ”De senaste nyheterna” eller ”Affärslitteratur”. De har tre olika nivåer där baspaketet alltså är det billigaste. De andra två kostar 199 kr respektive 249kr, vilket är dyrare än de andra leverantörerna.

Samtliga andra tre leverantörer har ett pris på 169kr/mån och då erbjuds en frihet att lyssna på vilka böcker man vill.

Valbarhet kan ses som en viss fördel.

Teknisk plattform

På denna punkt står StoryTel ut mot övriga leverantörer. De erbjuder sina lyssnare att använda sig av Android/iOS/Windows Phone/Windows 8 samt Windows 10. Det är alltså lika lätt att lyssna via datorn som via en app i mobilen eller plattan.

Hos de övriga är det enbart Android och iOS som fungerar vilket därmed begränsar lyssnandet till mobila enheter. Visserligen är det främst i mobilen som de flesta lyssnar men flexibilitet är knappast en nackdel.

Gratis provperiod

Samtliga leverantörer erbjuder nya kunder att prova deras tjänst kostnadsfritt i 14 dagar. Någon bindningstid finns inte så man kan mycket lätt stänga av ett abonnemang om man inte längre vill ha det.

Utbud av E-böcker

Samtliga leverantörer erbjuder E-boksversioner på ett urval av de böcker som finns i utbudet.

Utbud av Ljudböcker

Utbudet varierar hos de olika leverantörerna. De som inte hittar en önskad bok hos en leverantör kan eventuellt hitta den hos en annan. För att testa utbudet kontrollerade Råd & Rön om leverantörerna erbjöd de fem böcker som för tillfället låg högst på listan över Bestsellers gällande ljudböcker. Detta utifrån den lista som sammanställs av Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggarföreningen.

Här får Mofibo ett riktigt dåligt betyg. Ingen av de böcker som var ”Bestsellers” fanns att hitta hos Mofibo. Detta betyder däremot inte att Mofibo har ett dåligt utbud – bara att de inte hade nyheterna exakt vid provtillfället. Samtliga fem böcker på topplistan fanns att lyssna på hos de övriga.

Engelska böcker i utbudet

Hos Nextory och BookBeat går det enbart att lyssna på svenska ljudböcker. Efterfrågan i Sverige är störst på dessa men många uppskattar även att lyssna på engelska. De som vill ha engelska ljudböcker får istället välja någon av Mofibo och Storytel.

Slutsats och betyg

Storytel 28/30 – Har ingen direkt svaghet utan har en lika bra, eller bättre, tjänst än de andra. Sticker ut genom att erbjuda fler tekniska plattformar än övriga.

Nextory 28/30 – Har testets billigaste abonnemangstjänst. Baspaketet passar för de som inte kräver att få lyssna på ”de senaste nyheterna”. Vill man ha tillgång till ett större utbud går kostnaden upp och det blir billigare hos dess konkurrenter. Hos Nextory finns inte engelska titlar.

BookBeat 27/30 – Inget bra alternativ för de som söker engelska titlar. Hade de erbjudit detta hade man fått lika många poäng som Storytel. Annars inga direkta svagheter.

Mofibo 26/30 – Får minuspoäng på grund av att de inte har samma utbud gällande ”Bestsellers” enligt Råd & Röns stickprov. I övrigt en bra tjänst.