Så mycket skiljer sig priset på kurslitteratur

2017-08-22

Att köpa kurslitteratur från rätt butik lönar sig. Vår undersökning visar att den billigaste butiken är nästan 14 % billigare än den dyraste butiken. Begagnad kurslitteratur är också, föga förvånande, betydligt billigare än ny kurslitteratur.

Förutsättningar

I undersökningen har vi jämfört priser på de 500 mest populära kursböckerna. Vi har därefter sorterat bort butiker som har färre än 100 av dessa i sitt utbud, för att sedan jämföra priserna hos de butiker som återstår. Denna bortsortering har gjorts för att ge ett mer rättvisande resultat eftersom butiker som endast har ett fåtal böcker i sitt utbud troligtvis har valt bort böcker på ett sätt som ger ett statistiskt missvisande resultat.

Den billigaste butiken är 13,9 % billigare än den dyraste

Hos den dyraste butiken (Akademibokhandeln) kostar en genomsnittlig kursbok 430,88 kr. Hos den billigaste butiken (Cdon.se) kostar en genomsnittlig kursbok 370,99 kr. Den billigaste butiken är alltså hela 13,9 % billigare än den dyraste.

Vår undersökning visar dock också att det genomsnittligt bästa priset på en kursbok är 355,53 kr. Den billigaste butiken är alltstå inte alltid billigast på varje enskild bok. Detta är givetvis ett skäl att jämföra priset på alla kursböcker.

Priser på kurslitteratur
Så här ser de genomsnittliga priserna ut hos butikerna vi har jämfört. Priserna avser det genomsnittliga priset för ett nytt exemplar. De 500 mest populära kursböckerna har jämförts.

Begagnad kurslitteratur är 32,29 % billigare än ny kurslitteratur

Vi har även jämfört det billigaste alternativet på varje ny kursbok med det billigaste alternativet på en begagnad variant av samma bok. Vår undersökning visar som sagt att det genomsnittligt bästa priset på en ny kursbok är 355,53 kr. Det genomsnittligt bästa priset på en begagnad kursbok är 240,73 kr. Det är alltså i genomsnitt 32,29 % billigare att köpa en begagnad kursbok.

Så mycket kan du spara

Låt oss anta att en genomsnittlig litteraturlista innehåller 10 böcker. Att köpa samtliga böcker nya hos den dyraste butiken kostar i så fall 4 308,80 kr medan samma böcker hos den billigaste butiken för varje bok kostar 3 555,30 kr. Du kan alltså spara 753,50 kr om du handlar hos rätt butik.

Om du köper samtliga böcker begagnade för totalt 2 407,36 kr sparar du istället 1 147,98 kr, jämfört med det billigaste alternativet för varje bok om den köptes ny.

Slutsats

Det kanske inte är särskilt förvånande att vi rekommenderar att du jämför priser på kurslitteratur innan du handlar, men att spara upp till 1 900 kr per termin är någonting vi tror att alla studenter skulle uppskatta!