Kepler böcker

Deckarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, som skriver under pseudonymen Lars Kepler, har skapat en spännande deckarserie med kriminalkommissarie Joona Linna i huvudrollen.

Alla Lars Kepler böcker

Här är en lista över alla böcker i ”Keplers” Joona Linna-serie i ordningen de publicerades:

 1. ”Hypnotisören” (2009) – Den första boken i serien introducerar Joona Linna när han försöker lösa ett mystiskt mordfall som leder honom till en hypnotisör som mördaren använder för att manipulera offren.
 2. ”Paganinikontraktet” (2010) – I denna bok försöker Linna lösa fallet med en mördare som imiterar kända violinmusiker och lämnar kroppar i ett makabert mönster.
 3. ”Eldvittnet” (2011) – En brand i ett boende för ensamkommande barn avslöjar en fruktansvärd hemlighet. Linna tar sig an fallet och dras in i en farlig konspiration.
 4. ”Sandmannen” (2012) – Linna återvänder i denna bok för att utreda mordet på en familj i en isolerad husvagnsby. Fallet tar en skrämmande vändning när Linna upptäcker att en överlevande är försvunnen.
 5. ”Stalker” (2014) – Linna blir involverad i en märklig kidnappningshistoria där offren verkar ha blivit utsatta för en mycket skicklig stalker. Jakten på gärningsmannen blir intensiv.
 6. ”Kaninjägaren” (2016) – I denna bok försöker Linna stoppa en mördare som spelar ett dödligt spel med sina offer och lämnar mystiska ledtrådar bakom sig.
 7. ”Lazarus” (2018) – Linna kämpar för att lösa ett fall där en man som tidigare varit dödförklarad plötsligt återvänder. Mysteriet blir allt mer komplicerat när fler människor dras in i händelsernas centrum.
 8. ”Spegelmannen” (2020) – Linna blir indragen i en mardrömsliknande utredning där en seriemördare härjar och mördar offren genom att låta dem möta sina egna spegelbilder.

Skapandet av pseudonymen ”Kepler”

Innan de började skriva under pseudonymen ”Lars Kepler,” hade Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril båda framgångsrika författarkarriärer på egen hand. De hade publicerat flera skönlitterära verk och romaner separat. Deras arbete omfattade en bred genre, inklusive dramatik och prosa.

I början av 2000-talet beslutade paret att samarbeta och skapa en gemensam pseudonym för sitt författarskap. De valde namnet ”Kepler” som en hyllning till den tyske astronomen Johannes Kepler, och det blev deras signatur när de började skriva spänningsromaner tillsammans. Att använda en pseudonym tillät dem att utforska nya genrer och skapa ett gemensamt författarskap utan att förväntningar från deras tidigare verk skulle påverka deras deckarromaner.

Genombrottet med Joona Linna-serien

År 2010 publicerade ”Lars Kepler” sin första deckare, ”Hypnotisören,” som introducerade kriminalkommissarie Joona Linna som huvudkaraktär. Boken blev en sensation och markerade början på deras framgångsrika serie av spänningsromaner. Joona Linna-serien har fortsatt att vara populär och har översatts till många språk och sålt i stora upplagor över hela världen.

Genom att använda pseudonymen ”Kepler” kunde författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril skapa en ny och distinkt identitet för sitt författarskap inom deckargenren och erövra internationell uppmärksamhet. Deras samarbete har lett till att de har blivit kända för sina spännande och intrikata kriminalromaner med Joona Linna som en minnesvärd karaktär.

Astronomen Johannes Kepler

Johannes Kepler var en tysk matematiker, astronom och astrolog som levde på 1500-1600-talet. Han är mest känd för sina lagar om planetrörelse och hans bidrag till vetenskapen och astronomins utveckling.

Johannes Kepler skrev flera böcker under sin livstid, och här är några av hans mest betydelsefulla verk:

 1. ”Mysterium Cosmographicum” (1596) – Detta är Keplers första publicerade arbete och introducerade hans idéer om de så kallade ”Platoniska kroppar” och hur de är kopplade till planetrörelserna. Boken utforskade också hans tidiga teorier om solsystemet.
 2. ”Astronomia Nova” (1609) – Denna bok innehåller Keplers första två lagar om planetrörelse, kända som ”Keplers första och andra lag.” Boken markerar också hans övergång från det ptolemaiska systemet till det heliocentriska systemet.
 3. ”Harmonices Mundi” (1619) – I denna bok utvecklade Kepler sin tredje lag om planetrörelse, känd som ”Keplers tredje lag” eller ”Lagen om harmoni.” Boken utforskar sambandet mellan planeternas omloppsperioder och deras avstånd från solen.
 4. ”Epitome of Copernican Astronomy” (1618-1621) – Denna serie böcker är en sammanfattning av Keplers arbete och innehåller hans upptäckter om planetrörelse och heliocentrism. Den är skriven på en mer tillgänglig nivå för studenter och allmänheten.
 5. ”Somnium” (1634, postumt publicerad) – ”Somnium,” eller ”Drömmen,” är en novell av Kepler som utforskar möjliga månresor från jordens yta. Det är en av de tidigaste exempel på vetenskapsfantasi och har haft inflytande på senare science fiction.

Keplers verk lade grunden för modern astronomi och banade väg för Isaac Newtons gravitationslagar. Hans lagar om planetrörelse anses vara några av de viktigaste bidragen till vetenskapens historia och revolutionerade vår förståelse av solsystemet.