Selma Lagerlöf-böcker

Selma Lagerlöf var en av Sveriges mest berömda författare och följande är några av hennes mest kända verk, tillsammans med deras utgivningsår:

Kända och älskade Selma Lagerlöf böcker

  1. ”Gösta Berlings saga” (1891) – Lagerlöfs debutroman som handlar om prästen Gösta Berling och hans äventyr i det svenska landskapet Värmland.
  2. ”Jerusalem” (1901-1902) – Denna episka roman berättar historien om en grupp svenska emigranter som bosätter sig i Palestina under tidigt 1900-tal.
  3. ”Kejsarn av Portugallien” (1914) – En hjärtskärande berättelse om en faders oändliga kärlek till sin dotter och hans besatthet att få henne att återvända hem.
  4. ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” (1906-1907) – En älskad barnbok som följer Nils, som förvandlas till en pyssling och reser genom hela Sverige på ryggen av en gås.
  5. ”Körkarlen” (1912) – En övernaturlig skräcknovell som handlar om en man som möter döden och måste ångra sina synder innan han får ro i graven.
  6. ”Löwensköldska ringen” (1925) – Första delen av en trilogi som följer Löwensköld-familjens öden och äventyr.
  7. ”Charlotte Löwensköld” (1925) – Andra delen av trilogin där mysterierna kring familjen fortsätter att utvecklas.
  8. ”Anna Svärd” (1928) – Den avslutande delen av trilogin som avslöjar de sista hemligheterna om Löwensköld-familjen.

Selma Lagerlöf var den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset i litteratur, 1909, och hennes verk fortsätter att vara en viktig del av den svenska litterära kulturarvet. Hennes skrivande kännetecknas av fantasifullhet, social medvetenhet och kärlek till den svenska naturen och folket.